Kas silmarõhku saab alandada vaid toitumisega?

20. november 2017
Viimasel ajal on mitmed lugejad ja silmaarstid küsinud meilt, kas tõesti on võimalik alandada kõrgenenud silmasisest rõhku vaid toitumise muutmisega. Püüame siin lühikeses postituses mõnele küsimusele vastata oma kogemuse ja avaldatud rahvusvaheliste teadusartiklite põhjal.

Seda, et vererõhku on suhteliselt lihtne alandada menüü muutmisega, nii et tulemused on näha juba loetud nädalatega, teavad paljud spetsialistid ning seda on tõestatud sadu kordi ka mainekates teadusajakirjades. Kes pole antud teemaga kursis, kuid soovib asja edasi uurida, siis soovitame teil tutvuda dr. Dean Ornishi, dr. Caldwell Esselstyn Jr., dr. Joel Fuhrmanni ja endiste Venemaa akadeemikute dr. Galina Shatalova ja dr. Nikolai Amossovi poolt kirjutatud artiklite ja teadustöödega.

Samas kui vererõhuga on lihtne manipuleerida, siis kas me ei saaks ka silmasisest rõhku vaid toitumisega alandada? Mõned inimesed küsivad kohe, et miks üldse on vaja silmasisest rõhku alandada? Lühike vastus sellele küsimusele on selline, et teadlaste ja silmaarstide konsensuse põhjal kujutab kõrgenenud silmasiserõhk (üle 22 mmHg) endas ohtu silmanärvikiududele ning võib viia nägemist halvava haiguse ehk glaukoomi tekkeni. 

KSA Silmakeskuses on olnud mitmeid kliente, kelle on varem registreeritud korduvalt kõrgenenud silmasiserõhk ja mõned aastad hiljem, kui nad on kaotanud oluliselt kehakaalu (15-20 kg), on nende rõhu näitajad püsivalt jäänud normväärtuste (11-21 mmHg) piiresse. KSA-s on ka selliseid kliente, kes peale kolme kuu pikkust menüü muutmist väidavad, et nende nägemine on paranenud ja neile tundub, et ka nende varem kahjustunud vaateväli on palju laiemaks muutunud. Sellist patsientide tagasisidet on hea ja soe kuulda, kuid alati tasub üle kontrollida, kas ka mujal maailmas on taolisi tulemusi saadud ja kas on olemas ka toiduaineid, mis langetavad silmarõhku ilma suurema kehakaalu kaotamise vajaduseta.

Tegimegi siis kiire päringu teaduskirjanduse poole ja igaüks saab ise suurema huvi korral neid originaalartikleid hiljem põhjalikumalt uurida:

1. S A Igwe, D N Akunyili, C Ogbogu. Effects of Solanum melongena (garden egg) on some visual functions of visually active Igbos of Nigeria. J Ethnopharmacol. 2003 Jun;86(2-3):135-8.
Uuringukokkuvõte: Baklazhaani (eggplant) tarbimisel langes uuringualustel silmasiserõhk 25% algväärtustest.

2. Robert D Steigerwalt, Belcaro Gianni, Morazzoni Paolo, Ezio Bombardelli, Carolina Burki, Frank Schönlau. Effects of Mirtogenol on ocular blood flow and intraocular hypertension in asymptomatic subjects. Mol Vis. 2008;14:1288-92. Epub 2008 Jul 10.

Uuringukokkuvõte: Mustika ja männikoore ekstrakt parandas uuringualustel silmade verevarustust, alandas silmasiserõhku ning vähendas nii glaukoomi haigestumise riski. 

3. 
JoAnn A. Giaconi, Fei Yu, Katie L. Stone, et al. "The Association of Consumption of Fruits/Vegetables with Decreased Risk of Glaucoma among Older African American Women in the Study of Osteoporotic Fractures." Am J Ophthalmol. 2012 Oct; 154(4): 635–644. PMCID: PMC3448787. 
Uuringukokkuvõte: Süües vaid ühe korra nädalas portsjoni käharkapsa (kale) või tumerohelist (collard greens) salatit, alandate glaukoomi haigestumise riski kuni 57%.

4. 
Jae H. Kang, Walter C. Willett, Bernard A. Rosner, Emmanuel Buys, Janey L. Wiggs, Louis R. Pasquale. Association of Dietary Nitrate Intake With Primary Open-Angle Glaucoma. JAMA Ophthalmology, 2016; 1 DOI: 10.1001/jamaophthalmol.2015.5601 
Uuringukokkuvõte: uuringus osalenud naised, kes sõid rohkem kui kaks korda nädalas apelsine alandasid oma glaukoomi haigestumise riski kuni 82% ja naised, kes tarbisid sama palju virsikuid alandasid oma riski 70% võrra.

5. 
 Hiu-Chi Chan, Raymond Chuen-Chung Chang, Angel Koon-Ching Ip, Kin Chiu, Wai-Hung Yuen, Sze-Yong Zee, Kwok-Fai So. "Neuroprotective effects of Lycium barbarum Lynn on protecting retinal ganglion cells in an ocular hypertension model of glaucoma." Exp Neurol. 2007 Jan;203(1):269-73. Epub 2006 Oct 11. PMID: 17045262 
Uuringukokkuvõte: Flavonoididel on omadused glaukoomi patsientidel parandada nägemist ja langetada silmasisest rõhku, samuti flavonoidid pidurdavad vaatevälja halvenemise protsessi. Suurimad flavonoidide allikad on roheline tee, punane vein ja kakao.

6. 
Middle East Afr J Ophthalmol. 2014 Oct-Dec; 21(4): 328–331. PMCID: PMC4219225 doi: 10.4103/0974-9233.142271 Effects of Fasting on Intraocular Pressure in a Black Population Mustapha B. Hassan and Michaeline A.  
Uuringukokkuvõte: Paastumine langetas oluliselt uuringus osalenute silmasisest rõhku.

7. 
The effectiveness of fasting on the intraocular pressure in individuals suffering from open –angle glaucoma Ali Salehi *, Mohammad Rahimi-Madise, AFereshteh Rasti-Boroujeni, 1Cellular and Molcoular Research Center, Shahrekord Univ. of Med. Sci. Shahrekord.
Uuringukokkuvõte: Religioosne ramadaniaegne paast alandas oluliselt uuringualustel silmasiserõhku ja alandas nii ka glaukoomi haigestumise riski.

8. 
Anne L Coleman, Katie L Stone, Gergana Kodjebacheva, Fei Yu, Kathryn L Pedula, Kris E Ensrud, Jane A Cauley, Marc C Hochberg, Fotis Topouzis, Federico Badala, Carol M Mangione,. Glaucoma risk and the consumption of fruits and vegetables among older women in the study of osteoporotic fractures. Am J Ophthalmol. 2008 Jun;145(6):1081-9. Epub 2008 Mar 20.
Uuringukokkuvõte: Teatud juur- ja puuviljade suurem tarbimine võib olla seotud väiksema glaukoomi haigestumise riskiga vanemate naiste hulgas.

9. 
Gladys O George, Faustina K Idu. Corn silk aqueous extracts and intraocular pressure of systemic and non-systemic hypertensive subjects. Clin Exp Optom. 2015 Mar ;98(2):138-49.
Uuringukokkuvõte: Maisikiu ( corn silk ) ekstraktil on silmarõhku alandav mõju nii süsteemse, kui ka mitte-süsteemse silmarõhu kõrgenemise puhul.

10. 
Renu Agarwal, Suresh Kumar Gupta, Shyam Sunder Agrawal, Sushma Srivastava, Rohit Saxena. Oculohypotensive effects of foeniculum vulgare in experimental models of glaucoma. J Altern Complement Med. 2009 Jan;15(1):53-7.
Uuringukokkuvõte: Apteegitilli (fennel) ja vee ekstraktil, on oluline silmarõhku langetav mõju (22-31 %), mis on võrreldav spetsiaalse silmarõhuravimi (timolol) toime tugevusega.

11.
 Kaori Yoshida, Ikuyo Ohguro, Hiroshi Ohguro. Black currant anthocyanins normalized abnormal levels of serum concentrations of endothelin-1 in patients with glaucoma. (/article/black-currant-anthocyanins-caused-normalization-serum-levels-et-1-and- may-slow) J Ocul Pharmacol Ther. 2013 Jun ;29(5):480-7. Epub 2012 Dec 21.
Uuringukokkuvõte: Suukaudne mustika ekstrakti manustamine aeglustas vaatevälja defektide arengut ja parandas silmaverevarustust üle seerum endothelin-1 ( ET-1) ja lämmastikoksiidi (nitric oxide-NO) mehhanismide.
 

Kokkuvõtlikult vastaksime oma klientide ja kolleegide küsimusele, et kas tõesti, on võimalik glaukoomi ravida vaid toitumise muutustega, siis kui arvestada, et veel 2017 aastal on glaukoomi meditsiiniliseravi fookus suunatud eeskätt silmasiserõhu alandamisele, siis sellest loogikast lähtuvalt, on see täiesti võimalik. Teema on huvitav ja väärib edasi uurimist.

Video/ Dr. Michael Greger" Lehtkapsa regulaarne tarbimine langetab glaukoomi riski poole võrra "   

CNN Groundbreaking Report " The Last Heart Attack " dr. Sanjay Gupta, dr. Dean Ornish ja dr. Caldwell Esselstyn ja president Bill Clinton selgitavad, kuidas vaid dieediga on võimalik vererõhu- ja kolesteroolitaset alandada ning südant tervendada.


Video/ "Mis haigus on glaukoom?"  
View Video
 

Video/ " Kuidas vedelik ringleb silma sees?" View Video