10 supertoitu, mida saate oma retseptides ja menüüdes kasutada

5. mai 2018
Ameerika arst ja bestsellerite autor Dr. Joel Fuhrman jagab KSA Silmakeskuse blogi lugejatele mõned oma saladused ja tutvustab teile supertoitusid, mida igaüks meist saab lihtsalt lisada oma igapäeva menüüsse, toetades nendega nii oma head üldtervist kui ka nägemist​. 

1. Avokaado on puhas ja tervislik heade rasvhapete allikas. Neis leidub suurel hulgal kolesteroolitaset langetavaid fütosteroole ja võimsaid antioksüdante, glutatioone. Avokaado on tervislik vähivastane toit. Kasutage seda või asemel, segage väikelaste jaoks banaaniga ja kasutage paljudes avokaadopõhistes kastmetes ja dippides.
 
2. Mustikad ja põldmurakad on tumedat värvi marjad, mis sisaldavad suures koguses tanniine, antotsüanidiine, flavonoide, polüfenoole ja proantsüanidiine, mida seostatakse vanuselise vaimse languse ennetamise ja pidurdamisega. Neil on ka tugevad vähivastased omadused. Talvel, kui värsked marjad ei ole saadaval, kasutage külmutatud orgaanilisi marju.

3. Muskusmelon on samuti rohke vitamiinisisaldusega. Üks tass/237 ml muskusmelonit sisaldab vaid 56 kalorit, kuid suures koguses C-vitamiini ja ka beeta-karoteeni, folaati, kaaliumit, kiudaineid, tiamiini, niatsiini, pantoteenhapet ja B6-vitamiini. Meie segame tavaliselt pool muskusmelonit tassitäie jääkuubikutega ja lisame mõned datlid ning valmistame seejärel värskendava jääjoogi, mida lapsed armastavad.

4. Porgandid ja peedid on värvilised juurviljad, mis lisavad roogadele ilu ja maitset. Ükskõik, kas nad on toorelt salatisse riivitud, küpsetatud või suppides, sisaldavad need juurviljad ikka rohkelt kiudaineid ja antioksüdante, näiteks karotinoide ja beetatsüaniini, mis on tugev vähivastane ühend ja kaitseb rakumutatsioonide eest. Meie lisame kodus sageli värskelt pressitud porgandi- ja peedimahla suppidele.

5. Linaseemned sisaldavad rohkelt lignaane ja oomega-3-rasvhappeid. Teaduslikud uuringud on tõestanud, et linaseemned mõjuvad hästi kõigele alates kolesteroolitasemest ja kõhukinnisusest kuni vähi ja südamehaiguste ennetamiseni. Kasutage jahvatatud linaseemneid kaerahelbepudrus või lisage neid külmutatud banaanisegule, hautatud õuntele või kaneeli-pähklipallikestele. Pidage meeles, et linaseemnete teaduslikult tõestatud kasutegurid on omased toorestele jahvatatud linaseemnetele, mitte linaseemneõlile.

6. Roheline aedsalat sisaldab erakordselt vähe kaloreid, kuid suurel hulgal fütotoitaineid, taimseid valke, vitamiine, mineraale ja kiudaineid. Sööge iga päev aedsalatit sisaldavaid salateid. Meie lastele meeldib lihtsalt salatilehti süüa, seega paneme alati pestud salatilehti kaussi, et nad saaksid neid näksida.

7. Kähar lehtkapsas e. kale on fantastiline toitaineterikas roheline köögivili, mida suppides kasutada või tükeldatuna serveerida. Minu lapsed jumaldavad seda. Serveerime aurutatud lehtkapsast tükeldatuna koos India pähklitest valmistatud kreemise kastmega.

8. Seesamiseemned on üks mineraaliderikkamaid toite maailmas, sisaldades ohtralt kaltsiumit, magneesiumit, rauda, vaske, mangaani, tsinki, vitamiine ja kiudaineid. Samuti sisaldavad need suures koguses vähivastaseid lignaane, mis on ainulaadsed selle poolest, et neid leidub vaid seesamiseemnetes. Jahvatage koorimata seesamiseemned pulbriks, mida salatitele ja köögiviljadele peale raputada. Röstige kergelt ja segage maitsva dipi valmistamiseks baklažaani, kikerherneste, talisibula ja küüslauguga.

9. Maasikad sisaldavad palju foolhapet, flavonoide, rauda ja C-vitamiini. Sisaldades vaid 60 kalorit tassi (ehk 237 ml-i) kohta, pakuvad nad suures koguses kiudaineid ja kaaliumit. Kasutage sageli värskeid või külmutatud maasikaid. Me pakume lastele magustoiduks maasikaid taimsevahukoorega. Valmistame kreemise vahukoore toorestest makadaamiapähklitest, mida segame mõne datli ja sojapiimaga, kuni saame ühtlase massi. Lisame külmutatud maasikaid ka külmutatud banaanisegule. Valmistage banaanist, apelsinimahlast ja külmutatud maasikatest smuuti.

10. Tomatid on viimastel aastatel teemaks olnud, kuna nende tarbimist peetakse levinud vähiliikide esinemise drastilise vähenemise põhjuseks. Üks tomatites sisalduv vähivastane fütokemikaal on lütsopeen, mis kaitseb nii eesnäärmevähi, rinnavähi, emakakaelavähi, kopsuvähi kui pärasoolevähi vastu.

Dr. Joel Furhrmani sulest on ilmunud 5 New York Times'i bestsellerit, millest eesti keeles on ilmunud " Süüa, et elada" , " Lõpetage dieedid, hakake elama tervislikult" ja "Kuulikindlad lapsed-tagage oma lapsele haigusteta elu"