Rohelised lehtköögiviljad vähendavad glaukoomi riski

31. märts 2017
Taimedes sisalduvad nitraadid vähendavad oluliselt glaukoomi haigestumise riski, leiab uuring, mis avaldati Ameerika Meditsiini Assotsatsiooni väljaandes " JAMA Ophthalmology".

Teadlased analüüsisid maailma pikema ajalooga epidemioloogilise uuringu Meditsiiniõdede Terviseuuringu (Nurse's Health Study ) ja Harvardi Ülikooli poolt läbiviidavat Meditsiini Töötajate  Järeluuringu ( Health Professional Follow-up Study ) andmeid.

Uurijad leidsid, et need uuringus osalenud, kes tarbisid kõige rohkem rohelises taimedes leiduvaid nitraate, siis nende risk oli 21   % madalam haigestuda avatud nurga glaukoomi ja isegi 44  % madalam risk on haigestuda avatud nurga glaukoomi, mis põhjustatud verevarustuse häiretest, võrreldes nendega, kes tarbisid rohelisi lehtköögivilju kõige vähem. 

Madalama haigestumisriskiga osalejad tarbisid erinevaid lämmastikurikkaid taimi nagu lehtkapsas, roheline sinep, mangold, spinat ning said nendest ka rohkelt leiduvaid folaate, anti oksüdante, vitamiine. See avaldatud teadusartikkel kinnitas teooriat, et toitumisega saab lihtsalt ja risikivabalt vältida silmade verevarustuse häireid, mis võivad viia glaukoomi haigestumiseni.

Glaukoom ehk rohekae on tõsine silmahaigus, mis lõppstaadiumis viib täieliku nägemiskaotuseni. Suurem haigestumise risk on inimestel, kelle lähisugulased on glaukoomi haigestunud, naised, suitsetajad, eakamad inimesed ja isikud kelle silmasiserõhk on püsivalt kõrgem kui 22 mmHg. 

Kang JH, Willett WC, Rosner BA, Buys E, Wiggs JL, Pasquale LR. Association of Dietary Nitrate Intake With Primary Open-Angle GlaucomaA Prospective Analysis From the Nurses’ Health Study and Health Professionals Follow-up Study. JAMA Ophthalmol. 2016;134(3):294-303. doi:10.1001/jamaophthalmol.2015.5601​

"JAMA Ophthalology" / KSA Silmakeskus

Tutvu ka lühifilmiga, kus selgitatakse glaukoomi ehk rohekae olemust.



View Video