Lõhe söömine vajab ettevaatust

22. mai 2017

Senini on peetud lõhekala eriti oomega-3 rasvhapete sisalduse tõttu nägemisele kasulikuks ja üldiselt tervislikuks toiduks. Tänapäeval kasvatatakse enamus kalu aga farmides ja selliset kasvatatud kala on üks kõige enam saastunud toit, mida toidupoes pakutakse. Meile, eestlastest kala ja tervisesõpradele tundub, see häirivalt ebamugava informatsioonina.

Suurem osa lõhest, mida praegusel ajal toidukauplustes ja restoranides müüakse, on kaubanduslik kasvanduses kasvanud lõhekala, mille toksiinide sisaldus on peaaegu kümme korda suurem kui loomalihas.

USA Keskkonnaameti andmetel, ilmneb tarbijatel isegi vaid üks kord kuus lõhe söömisel toksilise keemilise ühendi dioksiini tõttu, oluliselt suurem vähiriski oht. Teadlased analüüsisid Põhja-Ameerikas ja Euroopas müüdava, kaheksast maailma suuremast piirkonnast pärit 700. kalakasvanduse ja avavete lõhe proovi, leides kasvanduse lõhekalas ohtlikul määral PCB-sid (polükroolitud bifenüülid), dioksiine ja insektitsiidest dieldriini ja toksafeeni. PCB mürgistus tõstab pahaloomulistesse kasvajatesse haigestumise ja vastsündinute väärarengute ilmnemise tõenäosust.

Erinevus kasvanduse ja avavete lõhes leiduvate saasteainete kontsentratsioonis tuleb tõenäoliselt kalade toidust. Vabaduses kasvanud lõhe sööb erinevaid veeorganisme, nagu krille, loomhõljumit ja väikseid kalu, aga kasvanduse lõhe toitub peamiselt teistest kaladest valmistatud kõrge rasvasisaldusega graanulitest, mis on valmistatud kalaõliga segatud kalajahust - see kõik kiirendab farmkalade kasvu ja suurendab kasumeid. 

Farmi kalade vette lisatakse suurtes kogustes antibiootikume ja pestsitsiide, lisaks talletavad kalad oma oma organismi elavhõbedat, mille tõttu Ameerika Lastearstide Liit ei soovita rasedatel naistel tarbida kala või kalatooteid. Sama seisukohta jagavad Põhjamaade Lastearstid, kes ei soovita beebiootel naistel ei farmidest ega Baltimerest püütud kalu toiduks tarvitada.  

Teadlased on ka dokumentaalselt tõendanud merelist saastumist, mis on tekkinud lõhekasvandustest suurte koguste jäätmete, antibiootikumide ja muude kemikaalide merre laskmise tagajärjel. Põhilised Baltimere saastajad on olnud ajalooliselt loomakasvatus, ekstensiivne põllumajandus ja suured tselluloosi tehased. Enamus veel alles jäänud vähesest Baltimere kalast püütakse Põhjamaade veiste toiduks, kust ohtlikud ained jõuavad uue ringiga meie toidulauale. 

Paljud inimesed eeldavad endiselt, et lõhe söömine on tervislik ja seepärast see ongi nii populaarne. Tegelikult on kasvandusest pärit lõhe üks kõige enam vähki soodustavaid toitusid, mida nii laialdaselt tarvitatakse. 

Kui sööte tulevikus kala, peaksite valima ookeani puhtamate osade vabadest vetest või kindlatest kõrgete standarditega kalakasvandustest pärit kala. Samuti loodame, et ka Eesti koolide ja lasteaedade toitlustamise eest vastutavad isikud valivad meie lastele enamasti ikka Islandi või Shotimaa rannavetest püütud saagi.

Samal teemal:
NBC News 
The Salmon Farm Monitor 
The Chicago Tribune 
Radio Sweden
The Local.se

 Film " Farmed Norwegian Salmon World’s Most Toxic Food"

Teemad

Tagid