Lisa nägemisele veel 40 kilomeetrit

29. veebruar 2016

Glaukoom on haigus, mille korral kahjustub silma ja aju omavahel ühendav nägemisnärv. Katarakti ehk hallkae järel on see teine kõige sagedasem pimedust põhjustav haigus.

Veider on siinkohal, et me ei tea siiani, mis haigust põhjustab – kas keskkond või toitumine. 

Kõige paremini saame end glaukoomi eest kaitsta, kui sööme kuus vähemalt ühe portsjoni lehtkapsast ehk kalet – see vähendab haigestumise riski lausa 69  %. Hõbemedal läheb iganädalasele porgandiportsjonile ja pronks virsikule. 

Nägemist kahjustavate haiguste eest kaitsevad meid veel luteiin ja zeaksantiin – kollased komponendid, mida leidub peamiselt rohelistes köögiviljades. Lükopeen on tomatites leiduv punane pigment, mis liigub kohe pärast tomati söömist eesnäärmesse, kaitstes meid sedasi eesnäärmevähi eest. Maguskartulis ja porgandis leiduv beetakaroteen koguneb aga munasarjas ja kaitseb sedasi keha munasarjavähi eest. Ning luteiini ja zeaksantiini vajavad meie kehad võrkkestas, et nägemist kaitsta. Ja täpselt sinna need pärast lehtsalati söömist lähevadki. Kusjuures nad mitte ainult ei kaitse, vaid ka parandavad silmanägemist. Nad absorbeerivad valgust kõige paremini sinist värvust andvatelt lainepikkustelt, mis tähendab, et pilvitul päeval mäe otsas seistes võivad suure luteiini- ja zeaksantiinisisaldusega toite söövad inimesed näha kuni 40 kilomeetrit kaugemale kui need, kelle võrkkest sisaldab vähe pigmenti.

allikas: nutritionfacts.org