Katarakti ennetamine hea toidu abil

3. oktoober 2016

Uuringus võrreldi rohke liha tarbimist mõõduka ja vähese liha tarbimisega, vs need, kes sõid ainult kala või need, kes olid taimetoitlased või veganid. Uurijad otsisid tervist mõjutavaid tegureid, et nad saaksid välistada suitsetamise, sportimise või muud mitte toitumisega seotud alad.

Suurimaks mõjutajaks osutus siiski rohke liha tarbimine ehk 100 grammi liha päevas. See on üks portsjon liha päevas. Ameerikas on keskmine lihaportsjon 330 grammi päevas. Seega on see nagu tagurpidi Starbucks – teate küll, nende väike on tegelikult väga suur. Uuringus on aga vastupidi – nende keskmine on Ameerika standardite järgi üpris väike. Ent nad tegid siiski tähelepanuväärse avastuse. Mis te arvate, kellel oli kõige väiksem tõenäosus katarakti haigestuda? 

Rohke liha tarbimisega võrreldes oli neil, kes liha vähem sõid, 15  % väiksem tõenäosus katarakti haigestuda, need, kes sõid ainult kala, vähendasid haigestumise riski 21  %, neil, kes ka kala ei söönud, langes risk 30  % ja neil, kelle menüüst puudusid ka munad ja piimatooted, langes haigestumus 40  %.

Seega võrreldes nendega, kes sõid lihatooteid 100 g päevas, langes katarakti haigestumise tõenäosus kalasööjatel, taimetoitlastel ja veganitel vastavalt 20  %, 30  % ja 40  %.

Sama trendi näeme diabeedi puhul. Näib, et vähehaaval liha ja muude loomsete toitude osakaalu vähendamine oma menüüs vähendab ka katarakti haigestumise tõenäosust.

Soovitame juba täna mõelda ja elada niimoodi, et te ei viiks asja kunagi nii kaugele, et teil oleks vaja minna katarakti operatsioonile.

Allikas nutritionfacts.org  
 

View Video

Teemad

Tagid