Kanoolaõli suurendab mälukaotust

30. juuli 2018

Autor: Sayer Ji

Kas Teie arvates on toiduõli, mida kasutate, ohutu ja tervislik? Kanoolaõli tootjad väidavad, et nende õli on üks kõige tervislikumaid, aga teadus on eriarvamusel. Kui just märkimisväärne kaalutõus ja mälu halvenemine ei ole Teie arusaam heast tervisest!

Kanoolaõli on kuulutatud oliivõli tänapäevaseks tervislikuks alternatiiviks ning sellised „küllastunud rasvhapped“, mis sisalduvad kookospähkli- ja palmiõlis, on esile tõstetud Põhja-Ameerika kasvatajate suure reklaamikampaania tõttu. Kanada kanoolaõli nõukogu ei hoia end tagasi, nimetades seda õli „kõige tervislikumaks tavaliselt kasutatavate toiduõlide seas."[1] Näib, et turunduskampaaniast on kasu: kanoolaõli kasutamine on USA-s alates 2000. aastast peaaegu kolmekordistunud, ligikaudu 3 miljoni tonnini aastal 2017.[2]

Kas kanoolaõli on sama, mis rapsiõli?

Kui küsitakse, kas kanoolaõli on sama, mis rapsiõli, on vastus „jah“ ja „ei“. Kanoolaõli saadakse rapsiseemnetest ja seda kutsuti rapsiõliks kuni 1970. aastate alguseni, kuni korraldati reklaamkampaania õli ümbernimetamiseks koos taime geneetilise muundamisega, kus taimelt eemaldati kaks ebasoovitavat koostisosa, milleks olid eruukhape ja glükosinolaadid.

Kanada rapsiseemneühing kasutas võimalust nimetada taim ümber ja nii sündiski uus nimetus sõnadest „Can" (Kanada) + „ola“ (õli) = ingl k. Canola.[3]Tootjad ei kasuta meeleldi rapsi nimetust, sest nende väite kohaselt kujutab nende endi GMO-taim endast täiesti eraldi liiki. Põhimõtteliselt on tegemist väga laiahaardelise turunduskampaaniaga, mis on korraldatud selleks, et ajada inimesed segadusse ja juhtida neid juba “ette ära otsustatud“ järelduseni.

Kuna rohkem kui 90  % USA põllukultuuridest ja üle 80  % Kanada kanoolast on saadud geneetiliselt muundatud seemnetest, on peaaegu kindel, et Teie kanoolaõli on pärit keemiliste herbitsiididega saastatud taimedelt. Kuna töötlemisel eemaldatakse valmisõlidelt geneetiliselt muundatud valk, peavad tootjad neid samaväärseks tavaliste õlidega,[4] uskudes, et selline tootmisprotsess eemaldab kogu võimaliku kahju. Seetõttu turustatakse neid õlisid kui 100  % ohutuid inimtoiduna piiramatuks kasutamiseks. Kuid viimased meditsiinialased uuringud aga näitavad, et see õli ei ole kaugeltki tervislik valik inimese ajule ja kehale.


Kuidas on seotud Alzheimeri tõbi ja kanoolaõli?

Kanoolaõli reklaamitakse sageli kui soodsat oliiviõli alternatiivi, kuna see on sama kasulik tervisele. Reklaamitakse isegi seda, et kanoolaõli sisaldab vaid 7  % küllastunud rasvhappeid, samas kui oliiviõlis on neid 15  %. Aga mida on öelda teadusel kanoola tervisliku mõju kohta. Viimaste aastateni ei ole olnud kättesaadaval andmeid, kuidas kanoolaõli seespidine tarvitamine on seotud üha enam sellise levinud haigusega, nagu Alzheimeri tõbi. Kanoolaõli ei ole kunagi varem uuritud sellest seisukohast, et ta võiks olla põhjuslikult seotud Alzheimeri tõvest tingitud surmajuhtumitega, mille arv on 1991. aasta statistika põhjal suurenenud 16 korda: 1979. aastal lõppes surmaga 14 112 haigusjuhtumist vaid 857.[5]


Kuidas mõjutab kanoolaõli aju funktsioneerimist? 

2017. aasta detsembris uurisid Temple´i ülikooli Alzheimeri tõve uurimiskeskuse teadlased kanoolaõli igapäevase tarbimise mõju hiirte peal, kelle ajju olid ladestunud kahjuliku valgu kogumikud, mis on Alzheimeri patsientide puhul tavalised muutused ajus.[6] Kontrollrühma hiired said tavalist toitu, samas kui katserühma hiirte menüüsse lisati poole aasta jooksul kanoolaõli. Uuringu alguses olid mõlema rühma hiired ühes kaaluklassis. Nendega tehti kolm erinevat katset, mis hõlmas mälufunktsioonide ja reaktsioonikatseid puurides. Suutlikus neis labürintides liikuda näitas mõõdetavat ajutegevust ja emotsionaalset stimulatsiooni.

Need leiud kummutasid kanoolaõli turustajate väited, näidates selle õli negatiivset mõju kehale ja ajule. Hiired, kes said pidevalt kanoolaõli, võtsid kaalus märkimisväärselt juurde - ligi viiendiku kogukaalust, mis neil oli pool aastat tagasi katse alguses. Sama kahjulik mõju oli kanoolaõlil ajule. Hiirtel tekkisid töömälu häired, millest andis tunnistus nende vähenenud suutlikkus probleeme lahendada. Lisaks sellele, et langes ajule kasulike valkude tase, mis tagab nn sünaptilist terviklikkust või neuronite nõuetekohast funktsioneerimist, halvenes erakordselt nende hiirte üldine toimetulek võrreldes kontrollrühma hiirtega. Sünaptiline terviklikkus võib mõjutada seda, kas ajus tekivad olulised neuroloogilised ühendused või mitte, ja see on väga oluline funktsionaalse mälu ja kõrge elukvaliteedi jaoks. Kanoolaõli pärsib sünaptilist terviklikkust, mis omakorda süvendab Alzheimeri tõve invaliidistavaid sümptomeid.

Teadlased jõudsid järeldusele, et nende leiud ei toeta kanoolaõli regulaarse tarbimise kasulikku mõju, samuti ei õigusta saadud andmed praegust suundumust asendada toidus oliiviõli kanoolaõliga. Seda põhjusel, et uuringud on pidevalt näidanud, et oliiviõli vähendab kahjulikke valkude kogumikke ajus, mida kanoolaõli  suurendab.[7] Nii nagu Suur Farma avaldab ainult valikuliselt ravimitega seotud positiivseid uuringuid[8], on kanoolaõli tootjad välja noppinud andmed, mis tervikuna vaadeldes näivad vastuolulised ja ebaselged.[9] Tarbides aga ekstra neitsioliiviõli võib olla jätkuvalt kindel lubaduses, et tegemist on tõelise supertoiduga.

Millist õli siis tarbida?

Sarnase uuringu viis läbi Temple'i ülikooli uurimisrühm 2017. aasta juunis,[10]kuid seekord oli uuringu keskmes oliiviõli ja selle mõju Alzheimeri tõvega seotud kahjulike valkude kogumikele ja nende ladestumisele ajus. Hiiri toideti tavalise toiduga või lisati nende menüüle ekstra neitsioliiviõli poole aasta jooksul. Võrreldes kontrollrühma hiirtega, ilmnes oliiviõli saanud hiirte käitumises eelnevaga võrreldes paranemismärke. Samuti paranes sünaptiline terviklikkuse tänu selle markervalgu süntaptofüsiini püsioleku taseme märkimisväärsele suurenemisele. Lisaks vähenes kahjuliku valgu ladestumine ajus ja seda tänu haigustega seotud peptiididide ja spetsiifiliste valkude vähenemisele. Kokkuvõtteks võib öelda, et need uuringutulemused toetasid oliiviõli tarbimise kasulikku mõju kõigile Alzheimeri tõve peamistele omadustele.

GreenMedInfo veebilehelt leiab 70 kokkuvõtlikku artiklit oliiviõli kohta, milles näidakse selle tervendavat mõju üle 150 erinevale haigusseisundile, sealhulgas Alzheimeri tõvele ja rinnavähile. Kasutage ära selle õli kasulikud omadused ja vahetage kanoolaõli tervislikuma vastu juba täna!

Artiklid sarnasel teemal: 
1. "Kevvai: GMO-de keelamine võib tähendada Euroopa konkurentsivõime kaotamist", ERR Novaator
2. "Kui sa ei pea õigeks, et Pomerants hääletab reedel Euroopa Komisjonis GMO Eestisse lubamise poolt, siis kirjuta keskkonnaministrile juba täna!", Delfi
3. "Eesti ei kasutanud võimalust keelata kaheksa GMO maisiliini kasvatamine riigis", Postimees.ee
4. "GMO-vaba riik või GMO Vabariik", Delfi 
5. "Prof. Jonathan Latham: GMO ohud", KSA Blogi

Autorist: Sayer Ji on veebilehe Greenmedinfo.com asutaja ja rahvusvahelise ajakirja International Journal of Human Nutrition and Functional Medicine ülevaataja, firma Systome Biomed kaasasutaja ja tegevjuht, tervishoiuorganisatsiooni National Health Federation juhatuse aseesimees ja fondi Global Non-GMO Foundation juhtkomitee liige.

Vastutuse välistamine: Käesolev artikkel ei asenda arstlikku nõuannet, diagnoosi ega ravi. Siin väljendatud seisukohad ei kajasta tingimata GreenMedInfo, KSA Silmakeskuse või nende töötajate seisukohti.

Viited:
[1] https://www.canolacouncil.org/oil-and-meal/canola-oil/canola-the-myths-debunked/

[2] https://www.statista.com/statistics/301036/canola-oil-consumption-united-states/

[3] Canola Council of Canada (2016). „What is Canola?". Refereeritud 2013-10-16?

[4] IBID

[5] https://www.cdc.gov/nchs/data/series/sr_20/sr20_028.pdf

[6] Lauretti E, Praticò D. Effect of canola oil consumption on memory, synapse and neuropathology in the triple transgenic mouse model of Alzheimer's disease.Sci Rep. 2017 Dec 7;7(1):17134. doi: 10.1038/s41598-017-17373-3.

[7] Extra-virgin olive oil attenuates amyloid-β and tau pathologies in the brains of mice. Qosa H, Mohamed LA, Batarseh YS, Alqahtani S, Ibrahim B, LeVine H 3rd, Keller JN, Kaddoumi A. J Nutr Biochem. 2015 Dec; 26(12):1479-90.

[8] https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmsa065779

[9] Effects of diets containing olive oil, sunflower oil, or rapeseed oil on the hemostatic system. Junker R, Kratz M, Neufeld M, Erren M, Nofer JR, Schulte H, Nowak-Göttl U, Assmann G, Wahrburg U. Thromb Haemost. 2001 Feb; 85(2):280-6.

[10] Lauretti E, Iuliano L, Praticò D. Extra-virgin olive oil ameliorates cognition and neuropathology of the 3xTg mice: role of autophagy. Ann Clin Transl Neurol. 2017 Jun 21;4(8):564-574. doi: 10.1002/acn3.431. eCollection 2017 Aug.

Teemad

Tagid