Insult, topeltnägemine ja kuidas hoiduda

27. aprill 2017

Insult, ehk äge aju verevarustuse häire, tapab igal aastal ligi 5 miljonit inimest üle maailma. See on läänemaailmas peamine püsiva puude tekitaja, mis ohustab üha enam keskealisi naisi. Insuldihaigetel on sagedasti ka tõsiseid probleeme silmadega, alates topeltnägemisest, kuni selleni, et silmalaud ei sulgu või ei avane. Uuringud on näidanud, et insult on tervelt 80  % ulatuses välditav, kui muuta enda toitumist, suitsetamisest loobuda ja piisavalt liikuda.

Kõige tõhusam viis insuldi vältimiseks on muuta enda toitumist
Konverentsi "Food Revolution Summit" kõneleja Dr. Michael Gregeri sõnul on parim viis insuldi vältimiseks süüa taimset toitu – peamiselt köögivilju, läätsesid, ube, seemneid, täisteratooteid, puuvilju ja pähkleid. 

Miks taimne toit insuldi riski vähendab?
Üks põhjus, miks taimne toit meid insuldi eest kaitseb, seisneb selles, et see sisaldab niivõrd palju kiudaineid. Uuringud on näidanud, et iga 7 grammi tarbitud kiudainete kohta väheneb esmase insuldi risk 7  %. Ent minimaalset soovitatud päevast kiudainekogust tarbib vähem kui 3  % ameeriklastest. 

Teiseks sisaldab taimne toit antioksüdante. Sellega rikastatud toidud vähendavad põletikke, aitavad ennetada arterite lupjumist ja parandavad ka vereringet. Ühes uuringus vaadeldi 12 aasta jooksul enam kui 30 000 vanemat naisterahvast ja nende toitumist ning selgus, et neil, kelle toit sisaldas rohkesti antioksüdante, esines kõige vähem insulti. (Küll aga ei täheldatud sarnast mõju antioksüdante sisaldavate toidulisandite puhul.) Taimne toit sisaldab keskmiselt 64  % rohkem antioksüdante kui loomne toit. 

Toiduained, mille söömine aitab insulti vältida

  • Pähklid
    On leitud, et iga päev 2 supilusikatäie pähklite söömine vähendab insuldi riski poole võrra. Ainuüksi USA-s tähendaks see igal aastal 89 000 insuldijuhtumi vältimist.
 
  • Aedviljad
    Harvardi teadlaste juhitud uuringud on näidanud, et aedviljad annavad parima kaitse mitmesuguste tõsiste krooniliste haiguste eest ning iga lisaportsjon vähendab insuldi ja muude südamehaiguste riski 20  %. 
 
  • Shokolaad
    Mitmesugused pikaajalised rahvastiku-uuringud on kinnitanud, et neil, kes tarbisid shokolaadi, esines märgatavalt vähem insulte. Küll aga ei saa tervislikuks pidada enamikus shokolaadides sisalduvat suurt suhkru- ja piimakogust, mistõttu on parem tarbida kõrge kakaosisaldusega tumedat shokolaadi. 
 
  • Tsitrusviljad
    Ajakirjas "Stroke" avaldatud uuringus vaadeldi 70 000 naist ja sellest selgus, et neil, kes tarbisid 14. aasta jooksul kõige enam tsitruselistes sisalduvaid flavonoide, oli 19  % väiksem insuldi risk kui naistel, kes said toiduga vähem flavonoide. 
 
  • Täisteratooted
    Täisteratooted vähendavad samuti insuldi saamise riski. Dr Greger soovitab oma teoses „Kuidas mitte surra“ tarbida täisteratooteid vähemalt kolm korda päevas. 
 
  • Küüslauk
    On leitud, et regulaarne küüslaugu tarbimine vähendab insuldi riski lausa 50  %.
 
  • Tomatid
    Tomatites leidub palju lükopeeni, mis vähendab insuldi riski. Ajakirjas Neurology avaldatud uuring vaatles 1000 Soome meest vanuses 46–55 ning neil, kelle veres leidus kõige enam lükopeeni, oli 55  % väiksem tõenäosus insulti kogeda.
 
  • Kohv ja tee
    13 aastat kestnud ja enam kui 80 000 jaapanlast hõlmanud uuringust selgus, et neil, kes jõid päevas vähemalt ühe tassi kohvi, oli 20  % väiksem tõenäosus insulti põdeda. Rohelise tee joomine (2–3 tassi päevas) vähendas tõenäosust 14  %. 
 
  • Kaaliumit sisaldavad toidud
    Toiduga omastatav kaalium vähendab insuldi riski märkimisväärselt. Ühest uuringust selgus, et kui suurendada päevas tarbitava kaaliumi kogust 1600 mg võrra, väheneb insuldi risk 21  %, kuigi see ei täitnud paljude uuringus osalenute jaoks isegi minimaalset soovitatavat päevakogust. Paraku tarbib ainult 2  % ameeriklastest piisavalt kaaliumit, sest enamik inimesi ei söö suures koguses töötlemata taimseid saadusi. Kaaliumit leidub ohtralt puu- ja juurviljades, aga ka aedviljades, ubades ja maguskartulis. 
 
  • Magneesiumit sisaldavad toidud
    Mitmesugused uuringud on kinnitanud, et magneesiumi tarbimine vähendab insuldi riski. Magneesiumit leidub palju ubades, lehtköögiviljades ja täisteratoodetes.
 

Toiduained, millest tuleks insuldi vältimiseks hoiduda
Tüüpiline lääne toidulaud tõstab insuldi esinemise riski 58  %. Uuringud on näidanud, et selle ära hoidmiseks on eriti oluline vähendada järgmiste toitude tarbimist.

  • Kõrge kolesteroolisisaldusega toidud
 
  • Soolased toidud
 
  • Piimatooted

Piimatooted on peamisi allikaid, kust organismi tuleb küllastunud rasv, mis põhjustab aju veresoontes  takistusi, ummistusi, verevalandusi( nt. arteroskleroos ) , lisaks ei suuda üle 80   % maailma elanikonnast piimasuhkrut ehk laktoosi peale 2. eluaastat seediada, lisaks leidub tööstuslikult toodetud lehmapiimas hulgaliselt inimese tervisele kahjulikke hormoone ja pestitsiide  – need peaks olema piisavad põhjused, miks piimatooted oma toidulaualt välja jätta.

  • Liha

Liha metaanalüüsi käigus leiti, et iga lisaportsjon punast või töödeldud liha suurendab insuldi saamise riski 10  %. Kusjuures insuldiga seostatakse just loomset päritolu rauda, taimset päritolu raua ja insuldi vahel pole seoseid leitud. Oma süü võib siin olla ka mürgistel saasteainetel (nt PCB-d), mida leidub loomarasvas. Neil, kelle vereringes on neid mürkaineid kõige enam, on 8–9 korda suurem risk insulti põdeda.

  • Dieetkoola

Ameerika Insuldi Assotsiatsiooni rahvusvahelisel insuldikonverentsil esitatud uuringust selgus, et neil, kes jõid kasvõi ühe dieetkoola päevas, tõusis insuldi põdemise risk 48  %.

Muud elustiilivalikud, mis aitavad insulti ennetada

  • Liikumine

Liikumine mõjub kui imerohi, mis aitab insulti ennetada. Harvardi ja Stanfordi teadlased on leidnud, et liikumisega saab insulti (ja südamehaigusi) ravida sama hästi kui ravimitega. Ent kui palju on mõistlik liikuda? Enamik terviseorganisatsioone soovitab kõndida viis korda nädalas tund aega järjest. 

  • Kaalukaotus

Kui olete ülekaaluline, aitab insuldi riski vähendada ka kõigest viiest ülekilost vabanemine.

  • Optimaalne uni
    Kui soovite insuldi riski vähendada, on tähtis piisavalt magada. Alabama ülikooli teadlased leidsid üle 45-aastastel inimestel seose vähem kui 6 tunni pikkuse magamise ja sagenenud insultide arvu vahel. 
 
  • Optimism 

Harvardi ülikooli teadlaste sõnul esineb insulti vähem rõõmsameelsetel elanikel. Uuringud on näidanud, et optimistlikel ja elujõulistel inimestel esineb 50  % vähem südame-veresoonkonnahaigusi.

  • D-vitamiin

Liiga madal D-vitamiini tase tõstab insulti haigestumise riski. Valge nahaga inimeste seas läbi viidud uuringust selgus, et madal D-vitamiini tase tähendab kaks korda suuremat tõenäosust insulti kogeda. D-vitamiini taset saab igaüks meist tõsta juba 10-15 minutilise päikse käes viibimisega või D-vitamiiniga rikastatud toitudega.

Kokkuvõte

Insult tabab enamasti ootamatult ega ilmuta endast ühtki ohumärki enne, kui on juba liiga hilja. Seetõttu on äärmiselt tähtis teada, kuidas seda ennetada. Kui soovite insulti vältida, tuleb tarbida rohkelt tervislikku täistaimset toitu ning pidada piiri loomsete saaduste ja töödeldud toiduga. Samuti on oluline piisavalt liikuda ja magada, vabaneda ülekaalust ja olla positiivselt meelestatud. Ja kui teile teeb muret kõrge vererõhk, saate ka seda nende südamele tervislike toitude abil lihtsalt alandada. 

Allikas: foodrevolution.org

 

 

Teemad

Tagid